Start jij voor je klaar bent? | Christine Terwiel
Start jij voor je klaar bent of wil je eerst alles perfect?

Start jij voor je klaar bent?

Ga jij net zo lang door met voorbereiden tot alles perfect is? Of begin je gewoon en leer je terwijl je bezig bent?

Start jij voor je klaar bent of wil je eerst alles perfect?

Ik ben van nature meer het type dat alles wat in de toekomst eventueel verkeerd zou kunnen gaan tot in detail wil uitdenken en oplossen nog voor het mis gaat.

Superhandige eigenschap

Die perfectionistische inslag werkt ontzettend goed als ik ondernemers adviseer over hoe ze hun website kunnen verbeteren. Superhandig dan om een type te zijn dat de effecten van alles ziet. Maar er zit ook een andere kant aan en die is minder handig.

Ook een obstakel

Als ik mezelf in beweging wil krijgen, dan is dat perfectionisme ook een obstakel.
Want wanneer is iets ‘klaar’ genoeg?
Laat ik je mijn antwoord geven: nooit.

Vaak denk ik: “Als ik het nog een dagje laat liggen, dan zie ik vast nog wel wat verbeterpunten”.
En dat denk ik een dag later gerust weer.
En de dag daarna krijg ik ineens een briljant idee voor iets wat ik eerst nog even wil aanpassen.
Zo blijf ik uitstellen.

Maar het kan ook anders.

Het vergt wat lef

Ik ben nog maar een beginneling in ‘start before you’re ready’, maar gelukkig heb ik inmiddels al een paar keer meegemaakt hoeveel het me brengt als ik dat perfectionisme loslaat en gewoon begin nog voor ik er helemaal klaar voor ben.

Zo startte ik twee jaar geleden met enkele andere dansenthousiastelingen een maandelijkse dansavond in Den Haag.

In plaats van eindeloos plannen en bedenken, zijn we na een avondje praten gewoon begonnen. Na ieder dansfeest evalueerden we wat goed ging en wat we de maand daarop anders wilden doen.

Inmiddels zijn er andere locaties bijgekomen (zoals het strand), nieuwe dj’s, een eigen logo, etc.

Ik werk daar nu niet meer aan mee, maar je kunt nog steeds iedere maand dansen in Den Haag. Dat kan doordat we toen gewoon zijn begonnen. Anders waren we nu wellicht nog aan het plannen, vergaderen en verbeteren van ons plan.

Onze imperfecte, maar o zo leuke, baby heeft intussen al heel wat dansers blij gemaakt.

Door hiermee te experimenteren, merkte ik dat een product of dienst zich veel sneller ontwikkelt als ik start voordat iets in mijn ogen echt af is. Dat positieve resultaat geeft me moed en zo durf ik nu steeds vaker iets naar buiten te brengen waaraan ik nog sleutel.

Eerst aankondigen, dan pas maken

Ook bij andere ondernemers zie ik dat het goed werkt. Ze delen bijvoorbeeld op social media een datum voor een workshop. Pas als ze zien dat er interesse voor is of pas als de workshop is verkocht, gaan ze aan de slag met de inhoud. Dat vergt wat lef, maar het maakt dat alleen projecten waar de markt behoefte aan heeft echt van start gaan. Het geeft vaart aan ideeën. De ondernemer blijft zo in die fijne startenergie zitten en denkt een idee niet helemaal stuk.

Verbeterpunten

Met dat idee in mijn achterhoofd staat mijn website vanaf vandaag live, ook al is hij nog niet af. Want ik weet het er moet nog een hoop gebeuren …

  • ...
  • ...

Hier stond een hele lijst met dingen die ik nog moet aanpakken voor mijn website ‘af’ is. Ik heb hem weer verwijderd, want morgen is de lijst weer anders en overmorgen weer, en over een week, maand of jaar weer.

Maar geloof me, wanneer je dit ook leest, er is een lijst met verbeterpunten en dingetjes die ik nog van plan ben.

Ondanks die lijst staat deze site nu live!

Voordelen van starten voor je klaar bent

Starten voor je helemaal klaar bent, is onwijs eng én heeft twee grote voordelen:

  • Ik creëer urgentie voor mezelf. Alles wat ik online doe is zichtbaar voor de wereld, dus ik kan maar beter serieus aan de slag om de site te verbeteren.
  • Ik ontdek zo sneller wat wel en niet werkt. Sommige dingen ontdek je pas wanneer je er in de praktijk mee werkt en wanneer anderen er gebruik van maken. Je kunt niet alles op de tekentafel bedenken. Door dus echt van start te gaan, zie ik sneller wat nodig is.

Werk in uitvoering

Trouwens, zelfs als ik mijn website ooit perfect zou vinden, dan nog blijf ik me ontwikkelen, blijft mijn bedrijf zich ontwikkelen en blijft mijn website dus ook in ontwikkeling. Dat is met jou en jouw website natuurlijk net zo. We zijn werk in uitvoering en dat maakt ondernemer zijn juist zo ontzettend leuk.

Kortom, de 1.0-versie (of de 0.6-versie) van mijn site staat ‘live’ en de komende tijd ga ik ermee aan de slag. Elke dag een beetje.

Hoe is dat met jou en jouw website?

Ben jij meer een type dat gewoon begint en wel ziet waar je schip strandt (lijkt me heerlijk), bereid je je eindeloos voor of zit je ergens in het midden?
Ben je net als ik aan het experimenteren met ‘beginnen voor je er klaar voor bent’?

En hoe gaat dat met je website?
Heb je hem gepubliceerd nog voor die in jouw ogen af was?
Is het een statische site waar je niet vaak naar omkijkt?
Of ben je een tweaker die regelmatig iets aanpast?

Experimenteer eens met de kant die je nu het minst inzet! Dus perfectionisten: mag het een onsje minder? En 'ik-doe-maar-watters': wat brengt het je als je je wat meer voorbereidt en wat meer aandacht besteedt aan je website?

Schrijf in het reactieveld hieronder wat jouw ervaringen zijn!

Zelf je website en webteksten verbeteren?