Met deze tip kun jij wél schrijven | Christine Terwiel
Met deze tip kun jij wél schrijven

Met deze tip kun jij wél schrijven

"Ik kán gewoon niet schrijven...", hoor ik ondernemers vaak zeggen, vlak voordat ze wél een tekst schrijven. Dat komt doordat ze dan een supersimpele tip van me opvolgen.

Ben jij ook zo'n ondernemer?

Misschien ben jij ook zo'n ondernemer die niet eens probeert een blogpost te schrijven. Of een nieuwsbriefartikel.
Een e-book.
Of een webpagina.

Je begint er niet eens aan, want het wordt toch niks.
Denk je.

Ben je niet wat streng voor jezelf?

Pas las ik ergens dat kunstenaar Michelangelo van geen een van zijn kunstwerken vond dat ze echt af waren. En dat is de man die de plafondgewelven van de Sixtijnse kapel beschilderde waar jaarlijks zes miljoen mensen naar komen kijken (meer mogen er niet bij). Hij vond zijn werk niet goed genoeg, maar begon gelukkig toch elke keer weer iets nieuws. Anders hadden we nu veel moois moeten missen. Ik weet niet of het verhaal klopt, maar ik vind het een mooi idee en een mooie les voor ons.

Hij had zijn perfectionisme net zo goed als excuus kunnen gebruiken om nooit te beginnen. Maar doordat hij gewoon van start ging, kon hij zijn werken verbeteren en bijschaven en nog een beetje aanpassen, tot het een beetje in de buurt kwam van wat hij goed vond.

Zo werkt het voor ons ook. Zelfs als je niet in de wieg bent gelegd om schrijver te worden, dan nog kun je met je teksten een heleboel handige informatie overbrengen. Informatie waar andere mensen, bijvoorbeeld je klanten, echt wat aan hebben.

Het hoeft niet perfect

Daarom is mijn tip aan jou: Geef jezelf toestemming om een tekst te schrijven die níét perfect is. Gewoon een tekst waarmee je de informatie overbrengt die je graag wilt overbrengen.

Dan kijk je er een dag later nog eens naar en dan kijk je of je er nog wat aan kunt verbeteren. Of je vraagt iemand in je omgeving of een tekstschrijver (me! me! me! :-)) er nog even goed naar te kijken. Van de wijzigingen die de meelezer aanbrengt kun je weer veel leren voor je volgende tekst.

Je zult zien dat teksten schrijven zo veel makkelijker wordt. Gewoon beginnen zonder hoge verwachtingen. Dan ben je af van dat ontmoedigende witte vel (op je beeldscherm) en dan staat er maar wat.

Je hebt de eerste stap gezet

Ik herken je schrijfweerstand trouwens hoor. Hetzelfde soort weerstand dat ik voelde bij het maken van het filmpje hierboven. Het is mijn eerste poging en ik zie nog heel veel verbeterpunten. Maar het begin is er en je leert altijd meer van doen, dan van afwachten. Ik ga dus allerlei dingen anders aanpakken bij mijn volgende filmpje. En het filmpje daarna wordt vast nog iets beter. En... Je snapt het. Het is een kwestie van doen.

Heb je je niet-perfecte tekst geschreven? Hoera! Dan heb je de eerste schrijfstap gezet. En dat is de grootste.

Binnenkort meer tips over wat je daarna nog kunt doen om je tekst verder te verbeteren.

Wil je alle tips in je mailbox ontvangen?

Schrijf je hieronder in als je regelmatig tips in je mailbox wilt ontvangen om je website en webteksten te verbeteren.

Zelf je website en webteksten verbeteren?

Met deze tip kun jij wél schrijven