
Wat doe ik met meerdere domeinnamen?
Danstherapeute Kitty Veldhuis van de website Mahamotion.com stelde me de vraag: "Hoe zet ik meerdere domeinnamen efficiënt in?"
LEZERSVRAAG
“Ik heb een aantal domeinnamen, zoals dans-therapie.nl en danstherapiedenhaag.nl. Op dit moment verwijzen deze direct door naar mahamotion.com, maar ik haal daar eigenlijk geen rendement uit, het zorgt er volgens mij niet voor dat ik beter vindbaar ben.
Ik ben aan het brainstormen wat ik met deze domeinnamen zou kunnen doen, zoals er een verzamelsite van maken waar men de danstherapeuten in deze regio kan vinden. Een ander idee is 'gewoon' een puur informatieve site te maken waar de basic info op te vinden is over wat danstherapie inhoudt en voor wie het is, etc, want aan goede Nederlandstalige info schort het online nog wel.
Maar wat schiet ik hier zelf mee op, behalve dat ik mensen dan weer doorlink naar mahamotion.com? Kortom: twijfels.”

ADVIES
Hoi Kitty,
Je bent beslist niet de enige die zich afvraagt wat te doen met alle domeinnamen die in de loop der jaren zijn verzameld. Het is een vraag die vervolgvragen oproept om hem te kunnen beantwoorden. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Wat zijn je doelen?
In je vraag neem je de domeinnamen als uitgangspunt, maar ik denk dat iets anders belangrijker is. Wellicht helpt die omslag in denken je op weg.
Stel jezelf dus niet de vraag: wat zal ik eens doen met mijn domeinnamen? Maar vraag jezelf eerst af wat je wilt bereiken en kijk dan of de domeinnamen daar een rol in zouden kunnen spelen.
Dat lijkt misschien op hetzelfde neer te komen, maar het is een totaal andere insteek. En het maakt je beslissing misschien makkelijker.
Bijvoorbeeld: wil je meer danstherapeuten bereiken, wil je danstherapie bekender maken, wil je jezelf zichtbaarder maken, wil je als expert gezien worden (door …), wil je meer geld verdienen, wil je meerdere filialen van Mahamotion?
Misschien denk je nu op alles ‘ja, dat wil ik’. Dan is het handig te kijken wat nu het allerbelangrijkst voor je is en waar je naartoe aan het werken bent. Zo kun je helder krijgen wat een domeinnaam kan bijdragen aan je doelen.
Hoeveel tijd wil je erin steken?
Als je tot de conclusie komt dat een tweede of derde website handig voor je zou zijn, dan is de vervolgvraag aan jezelf:
Hoeveel tijd ben ik bereid te steken in mijn nieuwe website(s)?
Plus: Ga ik daar ook een blog op bijhouden?
En heb ik wel zin om te doen wat nodig is om van deze site(s) een succes te maken?
En als ik die tijd niet heb, heb ik dan geld om deze taak uit te besteden?
Kortom: wat heb je ervoor over? Hoe belangrijk is het voor je?
Vaak adviseer ik klanten om liever één website goed bij te houden en daar echt iets waardevols van te maken voor de bezoekers dan meerdere websites een beetje half-half. Maar dit antwoord is geen 'one size fits all'. Het hangt echt af van wat jij wilt. En ook van hoeveel doelgroepen je hebt.
Dus: wanneer maak je een extra website?
In welke gevallen maak je een extra website?
Het korte antwoord: als een extra website bijdraagt aan het behalen van je doelen, als je meerdere doelgroepen hebt, als je er de tijd en energie of het geld voor hebt, of als je het ontzettend leuk vindt om een extra site te maken.
Voorbeelden
Ik verzin een paar voorbeelden voor je waarin je wellicht een extra site zou willen maken.
Voorbeeld: Je wilt meer samenwerken met collega’s
Je wilt graag de contacten versterken met andere danstherapeuten in Den Haag, omdat je graag meer wilt samenwerken. Misschien wil je zelfs wel meerdere vestigingen van Mahamotion. Dan zou zo’n site een mooie eerste stap kunnen zijn.
Je creëert een website en vraagt andere danstherapeuten om hierop samen te werken. Meerdere collega’s schrijven regelmatig een blogpost met verhalen en tips uit de praktijk. Danstherapeuten zijn je doelgroep.
Er komt misschien een lijst met intervisiegroepen in de regio op te staan. Je organiseert dat jij en je collega’s af en toe samenkomen of je organiseert een bijscholingstraject.
Jij schrijft een algemene pagina met daaronder je naam en je verzamelt alle informatie en zorgt dat die actueel wordt gehouden.
Misschien wil je ook nieuws uit de branche verzamelen en doorgeven.
In ruil daarvoor vraag je wellicht een bijdrage, een lidmaatschap.
Houdt er rekening mee dat dit tijd kost.
Voorbeeld 2: Je wilt mensen laten weten wat danstherapie is
Wil je graag dat meer mensen kennis maken met danstherapie? Dan zou een site met algemene informatie die je bijhoudt ook interessant kunnen zijn.
Wellicht kun je met een groep danstherapeuten een blog bijhouden, dan hebben zij allemaal ook weer een goede reden om de site bekender te maken onder hun doelgroep, zo wordt je bereik groter.
Je zou duidelijk kunnen maken op de site dat jij de eigenaar bent en op die manier je expert-status vergroten.
Het zal echter ook meer tijd van je vergen om contacten te onderhouden en misschien eindredactie te doen op de teksten (je kunt dat ook achterwege laten of uitbesteden).
Je kunt er voor kiezen mensen te laten betalen om berichten te mogen schrijven voor je website. Een beetje zoals bij Vrouw en Passie. Hoe groter jouw bereik, hoe interessanter dit wordt voor collega’s.
Wanneer behoud je je domeinnamen en maak je geen extra website(s)?
Als je geen tijd, energie of geld genoeg hebt om een extra website te maken en bij te houden of als een extra site niet bijdraagt aan je doelen, begin er dan niet aan.
Wil je je andere domeinnamen uit handen van je concurrenten houden, laat ze dan doorverwijzen naar de site die je wel bijhoudt.
Wanneer verkoop je je domeinnamen of zeg je ze op?
Als jij besluit dat je niks met je domeinnamen gaat doen en je bent ook niet bang voor wat je concurrenten er mee kunnen doen, dan kun je domeinnamen die je niet gebruikt verkopen of opzeggen.
SEO, ook iets om rekening mee te houden
Het is niet mijn expertise, maar toch even een SEO-dingetje: je kiest er nu voor om je domeinnamen niet alleen door te verwijzen naar je hoofdsite, maar je kiest ervoor om op alle domeinnamen dezelfde site te laten zien. Eigenlijk 'maskeer je' dat de informatie afkomstig is van een andere website.
Google ‘vindt’ dubbele content maar niks. Google ‘houdt van’ originele content en niet van kopieën. En jij lijkt zo dus meerdere identieke websites te hebben. Welke is de echte? Welke is de belangrijkste?
Het is dan wellicht handiger om je andere domeinnamen als alias te laten verwijzen naar je site. Dan tik je bijvoorbeeld danstherapiedenhaag.nl in en dan staat er in de adresbalk toch mahamotion.com.
Je kunt zo’n alias ook laten doorverwijzen naar een specifieke pagina op je website. In het voorbeeld van danstherapiedenhaag.nl zou dat mahamotion.com/danstherapiedenhaag kunnen zijn.
Kies één domeinnaam als je hoofdsite en stuur de andere domeinnamen daarnaar door. Dat geldt ook voor mahamotion.nl en eventuele andere extensies die je hebt.
Succes!
Kitty,
Bedankt voor deze eerste lezersvraag, ik hoop dat ik jou (en andere lezers) op weg heb geholpen met mijn advies.
Heel veel plezier met je mooie website www.mahamotion.com en eventuele andere websites!
Christine Terwiel
JOUW VRAAG
Jouw vraag beantwoord in de volgende Tip?
Heb jij ook een vraag? Vul het formulier in, wellicht beantwoord ik volgende keer jouw vraag in deze tiprubriek!