Weg met die grijze letters op je website! | Christine Terwiel
Weg met die grijze letters op je site

Weg met die grijze letters op je website!

Stop met die grijze fonts op je website, gebruik gewoon zwart. Misschien schop ik nu wat vormgevers tegen de schenen, maar dat moet dan maar.

Weg met die grijze letters op je site

Ok, ik snap het. Je wilt een chique, moderne uitstraling voor je website en grijze letters op een witte achtergrond, dat oogt heel stijlvol.

Toch is een van de eerste adviezen die ik ondernemers geef vaak om die kleur grijs te vervangen door zwart.

Waarom?

Contrast

Simpelweg omdat zwart bijna altijd makkelijker te lezen is dan grijze letters tegen een witte achtergrond. Het contrast is groter.

Gebruik je een grijze letter dan moet de lezer vaak even knipperen, het lijkt of er een waas over zwarte letters zit.

Welke kleur achtergrond je ook kiest, zwarte of witte letters geven altijd een hoger contrast dan grijze letters. Maar ik geef toe het kan heel mooi zijn.

In licht kijken

Maar maakt dat nou zo veel uit als er wat minder contrast zit tussen de achtergrond en de kleur van je fonts?

Ik leg mijn klanten altijd uit dat naar een beeldscherm kijken erg vermoeiend is voor je ogen. Als je naar een scherm kijkt, kijk je namelijk in licht. En daar word je nu eenmaal een beetje moe van.

Zorg dat je tekst wordt gelezen

Hoe makkelijker je het je lezer dus maakt, hoe groter de kans is dat je teksten echt worden gelezen. En daar gaat het tenslotte om.

De inhoud is wat mij betreft belangrijker dan de vorm.

Doe dus alles wat je kunt om het zo eenvoudig mogelijk te maken om ​de inhoud binnen te laten komen bij je bezoeker.

Kleurgebruik

Kleurgebruik is daar een belangrijke component bij. Dat gaat dus veel verder dan wat jij mooi vindt.

Mijn advies is dus om te gaan voor zwart.

Wil je ​toch grijs, ga dan voor een heel donkere kleur grijs, dus bijna zwart (bijvoorbeeld Hex-kleuren #111111 of #222222 in plaats van de kleur zwart: #000000). Dat geeft een iets rustiger beeld dan pikzwart en is nog steeds goed te lezen.

Voorbeelden

Ik ​zet hieronder een paar voorbeeldjes in een plaatje voor je zodat je zelf kunt zien wat het effect is. Ik zal ​er de kleurcode (Hex-code) die ik gebruikte bij zetten (#), dan kun je de kleur snel terugvinden, mocht je hem willen gebruiken.

Voorbeelden contrast tussen achtergrond en font

​Andere kleuren

Er zijn trouwens nog veel meer soorten grijs en je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere kleur achtergrond, maar waar je ook voor kiest, laat de leesbaarheid een belangrijke factor zijn in je afweging.

Leesbril

Leesbaarheid is belangrijk voor al je klanten, maar het is extra belangrijk als je mensen boven de 40 in je doelgroep hebt. Vanaf die leeftijd neemt de gezichtsscherpte op korte afstand namelijk af. En laat dat nou net de afstand zijn waarmee je naar een laptop, telefoon of computer kijkt.

Het oog wil ook wat

Een makkelijk te lezen site kan trouwens ook heel mooi zijn. Je hoeft niet te kiezen. Houd er bij het ontwerp gewoon rekening mee dat je site ook gebruiksvriendelijk en dus makkelijk te lezen moet zijn.

Laat je je website door iemand anders ontwerpen, geef dan ook zeker aan dat je leesbaarheid belangrijk vindt.

En jij?

Voor welke kleuren heb jij gekozen op jouw website? Was dat een bewuste keuze? Heb je daarbij rekening gehouden met de leesbaarheid?

Wil je binnenkort tips om je website en webteksten te verbeteren in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hieronder in.

Zelf aan de slag om je website te verbeteren?